Nærværende kostpolitik for Læsø Plejehjem, Poppelhaven samt ældre, der modtager madservice hjemme, er den første af sin art.
Kostpolitikken vil senere blive indarbejdet i den samlede ældrepolitik for Læsø Kommune.
Når vi starter med kostpolitikken, er det fordi netop kost på mange måder er så vigtig for os mennesker – vigtig i et sundhedsmæssigt perspektiv, men også når vi taler om værdighed, nærhed, tilfredshed hygge og samvær samt en af de indsatser, der er særlig vigtig for den enkelte beboers sundhed og velvære.
En sund og varieret kost giver mere energi, bevarer færdigheder og kan være medvirkende til at forebygge sygdom.
Kostpolitikken sætter rammerne for en god kvalitet. Kvaliteten skal være synlig i såvel råvareproduktion, fremstilling af måltider og levering af mad |
Principper for madproduktion
Overordnet gælder principperne for madproduktionen på Læsø Plejehjem, at maden er sund, ernæringsrigtig og veltillavet.
Maden fremstilles i plejehjemmets produktionskøkken, der lever op til kravene for ordentlig hygiejne og korrekt udført egenkontrol.
Køkkenets personale bestræber sig på at maden er lavet fra bunden af gode danske råvarer.
I 2020 var ca. 30 % af køkkenets vareforbrug økologiske produkter – primært baseret på mejeriprodukter, kornprodukter, frugt og grønt. Kravene til de offentlige køkkener samt de reviderede kostråd (2021) betyder, at endnu flere produkter skal være økologiske samt at vi skal fokusere på bæredygtighed. Det indebærer bl.a.
- Øget brug af økologi
- Lokale råvarer (nærhedsprincippet)
- Sæsonbestemte råvarer
- Reduktion af engangsemballage
- Måden, vi producerer maden på
Formål
Kosten skal være medvirkende til at fremme sundheden og forebygge sygdomme. For at kunne gøre det, er den enkelte borgers ønsker og behov i centrum
Borgere, der bor på plejehjem eller modtager hjemmepleje, har som oftest behov for en særlig ernæringsindsats. Derfor er kvaliteten af maden afgørende.
Læsø Kommune forpligter sig til at sikre det bedst mulige kosttilbud til beboerne på plejehjem og til borgere i eget hjem, der er visiteret til madservice.
Mål
Det er et overordnet mål at:
- der tages udgangspunkt i den enkeltes ønsker for kost og ernæring
- hjemmeboende får mulighed for at deltage i spisefællesskaber
- borgeren og dennes pårørende kan få ernæringsmæssig vejledning
- skabe et godt spisemiljø på plejehjemmet, der motiverer beboerne til at spise og gerne spise sammen
- der i forbindelse med udskrivelse fra sygehus tages stilling til borgerens ernæringstilstand og behov for særlig kost
- der i kommunens rehabiliteringsforløb sættes fokus på madens betydning på højde med træning og andre sundhedsfaglige indsatser
- personalet får styrket deres ernæringsfaglige kompetencer
Hvert mål omsættes i en eller flere handlinger. Alle skal være målbare og kunne evalueres. Hvert mål beskrives i nedenstående initiativ- og handleplan.
Initiativ- og handleplan 2021 – 2022
Indsats |
Aktører |
Deadline og målfastsættelse |
Opfølgning |
Der tages udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov |
Alle medarbejdere, ledere og beboere |
Successivt |
Iterativ proces |
Hjemmeboende får mulighed for at deltage i spisefællesskaber |
Frivillige foreninger Sekretariat & Sundhed Køkkenet |
Hjemmeboende får mulighed for at deltage i spisefællesskaber på eks. plejehjemmet. Der gives samtidigt mulighed for at de deltagende ældre kan købe mad fra køkkenet. Det kan være salat, en ret mad til opvarmning e.a. Første halvår 2022 – plan for og implementering af fællesspisninger minimum én gang pr. måned. Andet halvår 2022 – plan for og implementering af fællesspisning 2-4 gange pr. måned. |
Evalueres et år efter opstart. |
Borgere og deres pårørende kan få ernæringsmæssig vejledning |
Som udgangspunkt gives vejledning fra faguddannet personale i køkkenet. Ved specielle behov henvises til kommunens diætist. |
Igangsættes umiddelbart Ansvarlig: Plejehjemsleder Sekretariat & Sundhed |
Første gang medio 2022 |
Beboere og pårørende er aktive i planlægningen |
Plejehjemsleder undersøger hvordan beboere og pårørende ønsker at være med. Resultatet indarbejdes i arbejdet omkring årshjul, menuplanlægning m.v |
Plejehjemsleder August – september 2021 |
|
Skabe et godt spisemiljø på plejehjemmet, der motiverer beboerne til at spise og gerne spise sammen |
Skabe et godt spisemiljø på plejehjemmet, der motiverer beboerne til at spise og gerne spise sammen Beboerne, der spiser i spisestuen (Nord, Fællesstuen eller Pyramiden) |
Plejehjemsleder 2. halvår 2021 |
|
Plejehjemmet udarbejder årshjul, der omfatter de opgaver inden for ernæring og kost, der skal arbejdes med |
Beboere, pårørenderepræsentanter, plejepersonale, repræsentant fra køkkenet, plejehjemsleder ansvarlig
|
2. halvår 2021 |
1. halvår 2022 |
Sammensætning af måltider
|
Beboere, pårørenderepræsentanter, plejepersonale, repræsentant fra køkkenet, plejehjemsleder ansvarlig |
Plejehjemsleder, køkkenleder 2. halvår 2021 |
1. halvår 2022 |
Kost- og menuplaner med brug af årstidens frugt og grøntsager |
Kostplanerne tilpasses de nationale anbefalinger samt de konkrete ønsker og behov. Den nationale kosthåndbog følges både hvad angår normal som specialkost. I plejehjemmets have findes flere frugttræer, hvor de høstede frugter indgår i kosten. Der købes så vidt muligt lokalt hvad angår grøntsager som frugt. |
Køkkenet ansvarlig for at de fagspecifikke anbefalinger samt kvalitetsstandarderne følges. Plejehjemslederen er ansvarlig for at beboernes ønsker indarbejdes i menuplanerne. I samarbejde med beboerne planlægges menuplaner for minimum en måned af gangen. |
Evaluering én gang årligt. Tilfredshed med menuplanerne afdækkes i den årlige brugerundersøgelse – næste gang august 2022. |
I forbindelse med udskrivelse fra sygehus tages stilling til borgerens ernæringstilstand og behov for særlig kost. Individuel diætbehandling kan være en del af den øvrige behandling. |
Teamleder/sygeplejerske, kontaktperson og en repræsentant fra køkkenet |
2. halvår 2021 Der udarbejdes en ”forløbsplan” for den enkelte beboer |
Evalueres og justeres successivt |
I kommunens rehabiliteringsforløb sættes fokus på madens betydning på højde med træning og andre sundhedsfaglige indsatser |
Rehabiliteringsteamet i samarbejde med plejepersonale og køkken. |
”Sekretariat & Sundhed” Opstart 2. halvår 2021 |
Evaluering første gang august 2022. |
Personalet får styrket deres ernæringsfaglige kompetencer |
I uddannelsesplanen for hele afdelingen indarbejdes plan for efteruddannelse af personalet. Det kan være generel efteruddannelse i kost men også specifikke kurser som eks. dysfagi. |
Indarbejdes i forvaltningens årshjul for uddannelse og efteruddannelse (L-MED) Specifikke kurser gives ad hos (såvel inhouse som ved inddragelse af eksterne undervisere) |
Evalueres i forbindelse med udarbejdelse af årshjul for 2023. |
Indkøbspolitik
|
Forvaltningschefen Der laves en reel indkøbspolitik (behandles særskilt i direktionen) |
Lokalt indkøb -startet i 2017 Fælles indkøb med andre afdelinger undersøges og om muligt startes i 2. halvår 2021 |
Evaluering et år efter opstart. |
Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget den 16. august 2021.