Erhvervsstrategi
Vores ambition for erhvervslivet på Læsø
Kommunalbestyrelsen har vedtaget en ny erhvervsstrategi for Læsø Kommune gældende til og med 2025.
Erhvervsstrategien er et led i at virkeliggøre Læsø kommunes Udviklingsstrategi 2030 og den overordnede ambition for Læsø:
”Den langsigtede ambition for Læsø Kommune er at skabe et økonomisk og demografisk bæredygtigt øsamfund, der fortsat understøtter et lokalt kommunalt styre.
Herunder er det visionen at udvikle rammerne for turisme og lokale erhvervsdrivende for at fremme beskæftigelse og på sigt en bæredygtig og stabil bosætning med en balanceret demografisk profil.
Det er således ambitionen, at Læsø skal være et bæredygtigt øsamfund, hvor turisme, erhverv og bosætning er i udvikling og gensidigt understøtter hinanden, samt et sted hvor beboere og gæster lever ”Det gode liv”.” (Læsø Udviklingsstrategi 2030 (Implement rapporten) side 6)
Læsø kommune ønsker i forhold til øens erhvervsliv:
- At være en attraktiv kommune at starte og drive erhvervsvirksomheder i.
- At erhvervslivet inddrages og bidrager til den fælles udvikling af Læsø som et attraktivt bæredygtigt samfund, der proaktivt fastholder og udvikler erhvervsliv, jobskabelse og bosætning.
- At private og offentlige arbejdspladser på Læsø er attraktive for de ansatte, bl.a. i kraft af løbende kompetenceudvikling og et iværksættermiljø, som formår at fastholde og tiltrække kompetent lokal arbejdskraft og lokalt forankrede virksomheder.
- At støtte op om de fællesskaber og initiativer til udvikling, som iværksættes af øens virksomheder og/eller deres repræsentation, herunder hjemtagelse af midler fra relevante støtteordninger.
Vi har følgende pejlemærker for vores ambition:
- Virksomheder på Læsø, herunder lokalafdelinger af større virksomheder, oplever Læsø som en attraktiv erhvervskommune. Basisniveauet fastsættes ved en tilfredshedsmåling, hvorefter målsætning fastsættes.
- Antallet af private arbejdspladser på Læsø stiger med 2% årligt frem til 2025.
- Antal af selvstændige virksomheder skal fastholdes (18% af den samlede arbejdsstyrke i 2018), og relaterede årsværk og omsætning begge stiger med 10% frem til 2025.
- Antallet af unge, der vender tilbage og starter virksomhed eller får job på fra Læsø, øges.
- Virksomhedernes kunder oplever mødet med de enkelte virksomheder som positivt og medvirkende til at fastholde og sikre en positiv effekt på Læsø som et Brand.
Du kan læse erhvervsstrategi og handlingsplan ved at klikke på nedenstående links.
Erhvervsstrategi
Læsø’s størrelse, geografiske placering og demografi indebærer, at erhvervslivet på Læsø primært består af små virksomheder (90%) og mellemstore virksomheder, herunder de kommunale arbejdspladser. Læsøs virksomheder har derfor stor fordel af at bakke op om hinanden og af muligheden for at kunne trække på støtte fra såvel kommunen som erhvervslivets fælles sammenslutning gennem Læsø Turist- og Erhvervsforening. Mange virksomheder er afhængige af, at der skabes fælles branding, markedsføring og erhvervsservices, som skaber et grundlag for et øget kundepotentiale og dermed en unik mulighed for stabilitet og vækst i drift og omsætning. Dette er til fordel for alle og gælder ikke mindst for handlende, fødevarevirksomheder, kulturinstitutioner og for turist- og oplevelses-branchen, herunder wellness.
Erhvervsvirksomheder på Læsø kan udnytte en række særlige stedbundne fordele:
- Den unikke natur, kultur og de naturlige ressourcer, som jomfruhummere og fisk, salt, tang, honning, lokale og økologiske fødevarer mv.
- En stærk IT-infrastruktur med fibernet på hele øen.
- Et fællesskab med et stærkt Læsø-brand, hvor virksomhederne indgår i den samlede fortælling om Læsø og øens særlige kvaliteter.
- En solid og fleksibel lokal arbejdskraft med folk, der er dygtige til at omstille sig til skiftende opgaver over året.
- Et stærkt forankret og aktivt lokalt foreningsliv, frivillighed og gennemgående lokalkendskab med mange ildsjæle og iværksættere.
Erhvervslivet består i dag af virksomheder inden for følgende kategorier:
- Fiskeri, landbrug og fødevarer, herunder fiskere, fiskeindustri, salt, landbrug, med en stigende underskov af små lokale producenter af tangprodukter, honning, kød, is mv.
- Turisme og oplevelsesbranchen, herunder hoteller, B&B, campingpladser, restauranter, caféer, sommerhusudlejning, oplevelser og attraktioner, rekreative aktiviteter, kunsthåndværk, mv.
- Handel og service med detailhandel, håndværkere, entreprenører, liberale erhverv, wellness og gårdbutikker.
For mange virksomheder gælder det, at mange forskelligartede aktiviteter udgør den samlede forretning, med en kombination, som sikrer det nødvendige forretningsgrundlag.
Sammen med fiskeriet er turismen et vigtigt grundlag, og en potentiel udviklingsmæssig motor for erhvervslivet på Læsø. Øens gæster, herunder fritids læsøboere, bidrager betydeligt til omsætning hos øens virksomheder.
Udviklingen af erhvervslivet på Læsø skal baseres på fællesskab og synergi med lokalsamfundet. Det, der er attraktivt for læsøboerne, er også attraktivt for gæsterne, og det vi tilbyder øens gæster, skal også være attraktivt for læsøboerne.
Tiltrækningen af kunder til Læsø samt virksomhedsudviklingen skal i den forbindelse dyrkes under den forudsætning, at den sker i samspil med lokalsamfundets overordnede vilkår og forudsætninger. Læsø er unik og skal fortsat være en særegen oplevelse differentieret fra andre turisme-destinationer, både lokalt i Nordjylland og i Danmark som helhed.
Læsø kommune vil satse på at skabe gode vilkår for såvel eksisterende som nye kategorier af virksomheder, herunder ved løbende udvikling af en velfungerende infrastruktur og af Læsøs erhvervsservice. Læsøs erhvervsservice skal udføres i et tæt samarbejde med Læsø Turist- og Erhvervsforening og skal bidrage til at styrke samarbejde mellem virksomheder og til at tilvejebringe ekstern finansiering og bistand til udvikling af erhvervslivet på Læsø.
Læsø Kommune vil fremme udvikling af nye virksomhedsmodeller, som Læsø kan tiltrække, skabe værdi for og fastholde. Af indsatsområder kan nævnes udnyttelse af den velfunderede IT-infrastruktur på Læsø, med et målrettet fokus på etablering og udvikling af online virksomheder samt fremme mulighederne for etablering af hjemmearbejdspladser på Læsø og dermed understøtte en øget mulighed for pendling med udgangspunkt på Læsø. Desuden vil Læsø Kommune, i samarbejde med Læsø Turist- og Erhvervsforening, støtte udviklingen af erhvervsturisme på Læsø.
Læsø Kommune har et særligt fokus på at få flere af øens unge til at vende tilbage og bosætte sig på øen og enten få job i eksisterende virksomheder eller etablere egen virksomhed.
”Kommunen har en væsentlig rolle i forhold til at sikre et attraktivt investeringsmiljø ved at skabe klarhed om regler og eventuelle tilladelser til potentielle investorer. Dette kan ske ved at engagere sig tidligt i projekterne og stille viden, erfaring og netværk til rådighed. Både private aktører og kommunen har et ansvar i forhold til en tidlig og uformel inddragelse af nøglepersoner.” (Læsø Udviklingsstrategi 2030 – side 11)
Virksomhedsskat er en vigtig indtægtskilde for kommunen, og Læsø Kommune vil derfor arbejde for, at der skabes rammer, som tilskynder såvel nye som eksisterende virksomheder til at etablere sig som selvstændige selskaber registreret på Læsø.
De centrale aktører til at føre erhvervsstrategien ud i livet er Læsø Kommune og Læsø Turist- og Erhvervsforening. Der kræves et tæt og dynamisk samarbejde mellem disse for at få succes med strategien.
Læsø Turist- og Erhvervsforening er en frivillig forening, som bistår og servicerer foreningens erhvervsmedlemmer. Foreningen arbejder ud fra dens formål og gennem fællesskab og synergi for at skabe erhvervsudvikling på Læsø.
Læsø Kommunes erhvervsstrategi skal føres ud i livet gennem fire indsatsområder:
- Læsø kommune sikrer, at det er let at etablere og drive erhvervsvirksomhed på Læsø, indenfor de givne love og regler. Kommunen assisterer erhvervsdrivende med at finde løsninger og leverer god service i sagsbehandlingen, samt sikre den mest optimale infrastruktur for erhvervslivet, både indenfor IT og transport på og til/fra Læsø.
- Læsø kommune arbejder aktivt på at tiltrække borgere, der har lyst til at arbejde, bo og drive virksomhed på Læsø, herunder arbejde aktivt på at fremme etablering af lejeboliger samt at sikre initiativer som fastholder tilflyttere.
- Læsø kommune understøtter gennem Læsø Turist- og Erhvervsforening levering af proaktiv iværksætter- og erhvervsrådgivning, virksomheds- og produktudvikling samt erhvervsformidling på Læsø, herunder som aktiv partner ved ansøgning om tilskud og eksterne midler.
- Læsø Kommune og Læsø Turist- og Erhvervsforening samarbejder og engagerer sig aktivt og målrettet i formidling af forudsætninger og muligheder for at etablere og udvikle eksisterende erhverv, herunder at skabe rammer for et aktivt engagement og fællesskab blandt Læsøs erhvervsdrivende, som bidrager til udvikling af det samlede erhvervsliv på Læsø.
Læsø Kommune har valgt en model, hvor Læsø Turist- og Erhvervsforening er en selvstændig forening, som samler og er drevet af lokale virksomheder, herunder kommunen, idet vi tror på at denne model skaber de bedste forudsætninger for bæredygtigt initiativ og dynamik i erhvervslivet på Læsø. Kommunen og Læsø Turist- og Erhvervsforening har et tæt samarbejde på ledelsesniveau om virkeliggørelse af erhvervsstrategien.
Et kommunalbestyrelsesmedlem fra Læsø kommune deltager som bestyrelsesmedlem i Læsø Turist- og Erhvervsforening og deltager i foreningens strategiske arbejde.
Samarbejdet sikres gennem tæt koordinering og kontakt på ledelses- og politisk niveau, hvor der tilstræbes kortest mulig kontaktvej, løbende dialog og gensidig assistance.
Læsø Kommune har valgt selv at varetage aktiviteter, initiativer og tilbud målrettet bosætning og tilflytning.
Taktisk udarbejdes der i samarbejdet mellem Læsø kommune og Læsø Turist- og Erhvervsforening en årlig handlingsplan for arbejdet med at virkeliggøre erhvervsstrategien.
Der etableres kvartalsmøder mellem Læsø Turist- og Erhvervsforening og det politiske udvalg, som varetager erhvervsstrategien samt relevant ledelse i kommunens administration. Handlingsplanen evalueres halvårligt og der etableres en fast dagsorden. Turist- og Erhvervschefen er referent.
Nærværende erhvervsstrategi evalueres årligt og revideres senest inden udgangen af 2024.
Kontakt
Kurt Gadegaard Bennetsen
Kommunaldirektør
23961066
kugb@laesoe.dk