INDLEDNING
Med denne politik ønsker Læsø Kommune at sætte særligt fokus på demensområdet samt at styrke indsatsen for borgerne med demens, uanset bopæl. Samtidigt ønsker vi at styrke indsatsen målrettet de pårørende.
MÅLGRUPPEN FOR DEMENSPOLITIKKEN
- Borgere med demens, i eget hjem og på plejehjem
- Pårørende til borgere med demens
- Personale i Læsø Kommune
Demenspolitikken skal danne et visionært grundlag for udvikling af demensområdet i Læsø Kommune samt skabe grundlag for prioritering mellem de indsatser, der iværksættes i kommunen.
Politikken skal skabe synlighed og overblik i forhold til de tilbud, der iværksættes. Endvidere skal politikken give bud på nye udviklingstiltag inden for en kortere årrække.
Demenspolitikken i Læsø Kommune følger anbefalingerne i den Nationale Handlingsplan for demens 2025.
Demensstrategien beskriver indsatsen for de pårørende, pleje- og behandlingsindsatsen over for borgere med demens samt de botilbud, som Læsø Kommune tilbyder
Nationalt er der foretaget analyser, der viser at antallet af borgere med demens forventes at stige med op til 63 % de kommende 25 år.
Nationalt Videnscenter for Demens vurderer, at der i 2017 er i alt 51 borgere med let til svær demens på Læsø.
I Ældre og Sundhed har vi d.d. kontakt med og hjælper ca. 60 borgere. Der ud over er der borgere på øen, som ikke er tilknyttet døgnplejen endsige kendt i systemet. Det er vores vurdering, at antallet af borgere med demens på Læsø p.t. ligger på ca. 70 borgere.
Det betyder at det antal demente borgere, som Læsø er vurderet til at have, overstiges af virkeligheden med ikke mindre end 37 %.
Antages stigningen at være identisk med den stigningstakts, der forventes for hele regionen, vil antallet af demente på Læsø stige med 63 % frem til 2040. Det vil – alt andet lige – medføre, at 11 % af befolkningen over 65 år, vil have demens i let, moderat eller svær grad.
Det vurderes, at udfordringerne for yngre demente < 65 år heller ikke bliver mindre. Opgaverne i forhold til netop denne gruppe varetages såvel i Ældre og Sundhed som i Socialafdelingen.
Ovenstående viser med al tydelighed hvor stor en udfordring Læsø Kommune står overfor i de kommende år.
KOMMUNALE TILBUD
Regler og retningslinjer for den demensfaglige indsats har forskellige afsæt; kommunalt socialfaglige tilbud i henhold til Serviceloven samt individuel vurdering og visitation.
Tilbuddene omfatter i Læsø Kommune:
- Personlig hjælp og pleje (§ 83)
- Hjælp og støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet (§83)
- Aflastning til pårørende (§84)
- Hjælp til vedligeholdelse af fysiske og psykiske færdigheder (§86)
- Aktivitets- og samværstilbud (herunder daghjem) (§104)
- Midlertidigt ophold (§107)
- Ledsageordning (§97)
GENEREL INFORMATION OMKRING DEMENS
Demens defineres som en række symptomer, der er forårsaget af sygdom eller skade, som påvirker hjernens intellektuelle funktion.
Det er en fremadskridende lidelse, der medfører en række svækkelser i hjernefunktionen, bl.a. hukommelse, koncentrationsevne og sprog. Endvidere kan der opleves ændringer i personlighed, adfærd og følelsesliv.
Demenssygedommen defineres ved tre faser:
- Let demens →her påvirkes de daglige aktiviteter
- Moderat demens → borgeren har brug for hjælp fra andre
- Svær demens → pleje og overvågning nødvendig
Læsø Kommunes politik for demente 2017-2020 er godkendt af Kommunalbestyrelsen 30.10.2017.