Børne- og ungepolitik Læsø Kommune
Serviceloven bestemmer, at landets kommuner vedtager en sammenhængende politik for børn og unge.
Det er tanken, at der løbende skal arbejdes med en udvikling af politikken.
Politikken skal fungere som retningslinje for det konkrete arbejde med børn og unge i Læsø Kommune.
Politikken fokuserer på at styrke tværfagligheden og den forebyggende indsats over for børn og unge. Det er altså en politik, der gælder for både den generelle og den støttende indsats over for børn og unge fra 0 til 18 (23) år.
Politikken sætter også standarder for den offentlige sagsbehandling, og dermed øger den synligheden i den støttende indsats over for såvel børn og unge som deres forældre. En sammenhængende børnepolitik er en god ramme til at styrke helheden og sammenhængen på området.
Effekten af politikken afhænger af alles indsats og opbakning.
En god og brugbar politik for børn og unge skal fremme den faglige bevidsthed, gejsten og engagementet i arbejdet med børn og unge.
For at en politik får den effekt kræver det, at alle relevante personer har et godt kendskab til politikkens målsætninger og øvrige indhold.
Derfor var en af konklusionerne i forbindelse med evalueringen, at politikken skal formidles i en lettilgængelig trykt udgave.
Følgende udkast til den kommende børne- og ungepolitik er sendt til høring hos relevante samarbejdspartnere med svarfrist 4. april 2024:
Vision
Vi ønsker at sætte børn og unges trivsel i centrum. Gennem nærhed, tryghed, fællesskab og brug af Læsøs natur, skaber vi rammerne for et godt børne- og ungemiljø.
Pejlemærker
Sundhed
Vi ønsker at understøtte børn og unges sundhed og trivsel. Gennem tværgående indsatser og samarbejde med forældre, frivillige og foreningslivet, vil vi skabe løsninger til gavn for de mange. Vi vil have fokus på områderne alkohol, nikotin og mental sundhed.
Natur og kultur
Alle børn og unge skal have kendskab til Læsøs natur, historie og kultur. Det bidrager til at skabe identitet og modstandskraft, både hos den enkelte og i samfundet. Kendskabet til Læsø understøttes gennem Børnehus, skole og foreningsliv og skal være centralt i skabelsen af et godt børne- og ungemiljø.
Tidlig indsats
I Læsø Kommune ønsker vi, gennem tidlig indsats, at forebygge mistrivsel og udsathed blandt børn og unge. Vi ønsker at prioritere løsninger, som er til gavn for flest mulige. Ved at understøtte fællesskaber, i samspil med den frivillige indsats, vil vi bidrage til børn og unges trivsel på alle alderstrin.
Fagligt kvalificeret personale i trivsel
Børn og unge skal mødes af fagligt og pædagogisk kompetent personale, som tager udgangspunkt i Læsø Kommunes børnesyn. Vi ønsker at have fokus på personalets trivsel og at styrke en arbejdskultur, hvor faglighed og fællesskab er nøgleord.
Det gode børneliv er et liv med plads, tid og ro til at være barn og med et nært og tillidsskabende pædagogisk personale, der giver barnet nærvær, omsorg og tryghed til at kunne lære og udvikle sig.
Børn ses som kompetente og selvstændige, samtidig med at de har brug for omsorg, udfordringer, positive forventninger og tillid fra det pædagogiske personale. (EMU-Danmarks læringsportal, 2020)
Kontakt
Lotte Keller Christensen
Vicekommunaldirektør med ansvar for Social, børn og kultur
96213141