Som en del af budgetforliget for det kommende år har Læsø Kommunes økonomiudvalg godkendt to nye initiativer fra Læsøfærgen – en trappetrinsmodel, som afløser årskortet, samt en mulighed for unge op til 25 år for at få det røde Ø-kort, også selv om de ikke længere bor på Læsø.
Rødt Ø-kort til unge fra Læsø
Ø-kortet er normalt forbeholdt rejsende med folkeregisteradresse eller sommerhus på Læsø, men fra 2023 udvides muligheden for at få et rødt Ø-kort for unge mennesker med tilknytning til Læsø.
To kriterier skal være opfyldt
Ordningen gælder for alle under 25 år, og man skal kunne opfylde et af to kriterier: Hvis man er under 25 år og har en eller to forældre med folkeregisteradresse på Læsø. Eller hvis man er under 25 år og selv har haft folkeregisteradresse på Læsø, men er flyttet fra øen i forbindelse med uddannelse eller arbejde.
Har man et rødt Ø-kort
Hvis man allerede har et rødt Ø-kort og flytter fra øen, kan man fortsætte med at bruge kortet under denne ordning, og skal således ikke foretage sig noget; Læsø Kommunes Borgerservice sørger for, at kortet ikke lukkes.
Skal man have et kort…
Nye kort kan kun oprettes efter ansøgning, fordi systemet kræver en række kontakt-oplysninger samt et foto. Så ønsker man et rødt Ø-kort, og opfylder man kriterierne, så skal man gå ind på Læsø Kommunes hjemmeside og ansøge via linket https://www.laesoe.dk/ansoeg-om-oe-kort. Sidste frist for dette er sat til 1. april 2023.
Trappetrinsmodellen
Trappetrinsmodellen indføres nu som en afløser for årskort, og modellen gælder for både gående og biler. Kort fortalt går det ud på, at bookingsystemet registrerer antallet af rejser foretaget på den bruger, som booker rejsen, og efter et antal rejser udløser systemet en rabat. Jo mere man rejser, jo mere sparer man.
Reduceret pris
Økonomien i ordningen er, at man betaler den normale ø-pris for hvad der svarer til prisen for 60 enkeltrejser – det gælder både for biler og for gående rejsende. Herefter koster en bil 5 procent af prisen, mens en gående koster 2,5 procent af prisen. I praksis betyder det, at man som bilist i 2023 betaler 220 kroner for de første 60 rejser, og derefter 11 kroner. Som gående er prisen 80 kroner for de første 60 ture og derefter 2 kroner. De 5 og 2,5 procent er den pris, som Læsøfærgen betaler til Frederikshavn Havn for hver rejsende.
Betalingen for rejsen trækkes automatisk på det betalingskort, som er knyttet til den mail og bruger, der bestilles med. Til gengæld behøver man altså ikke som nu finde 13.200 eller 4.800 kroner på én gang til et årskort.
Årskort kører videre til udløb
Har man allerede et eksisterende årskort, rejser man på det indtil udløbsdatoen. Rejser foretaget efter den dato registreres automatisk efter trappetrinsmodellen.
Kan gælde hele husstanden
Trappetrinsordningen knyttes til én bruger med én mail, og til brugeren skal der altså være knyttet et betalingskort eller et Ø-kort oprettet med automatisk betaling – altså med et betalingskort tilknyttet.
Til gengæld kan der godt være flere fra samme husstand på ordningen, og alles rejser tæller således med i ordningen. Det kræver blot, at alle booker på samme bruger og mail.
Ønsker man flere brugere fra samme husstand tilknyttet sin trappetrinsmodel, skal man blot henvende sig til Læsøfærgens kontor, hvor medarbejderne så sørger for at tilknytte hver enkelt. Er man allerede flere fra samme husstand, som booker på samme bruger, behøver man ikke henvende sig.
Ordningen er automatisk
Bookingsystemet er opsat til at registrere summen for samtlige rejsende tilknyttet samme bruger indenfor en periode på 365 dage. Man behøver således ikke selv holde regnskab, og ens forbrug – altså prisen for de rejste ture – vil også fremgå af et link, når man er logget på ’Min side’ i bookingflowet; så kan man se, hvornår prisen falder til de 5 eller 2,5 procent.
Gælder ikke kontokunder
Trappetrinsmodellen kan ikke anvendes af kontokunder, men færgeselskabet er opmærksom på, at der på Læsø er en række små virksomheder, der benytter deres private bil til virksomhedskørsel efter reglerne for privat kørsel. Det tænkes administreret som hidtil.