Sundhedsprofilen 2025 - Hvordan har du det?
Alkohol, smerter eller ondt i livet. 34.700 tilfældigt udvalgte nordjyder bliver nu spurgt, hvordan de har det. Deres svar bruger kommuner og regioner til at sikre, at de sundhedstilbud, vi har, rammer der, hvor behovet er størst.
Vi bliver klogere på, hvor behovet er størst
Skal kommuner og region satser på flere rygestopkurser, bedre motionstilbud eller mindske ensomhed blandt unge?
Det bliver vi klogere på, når rigtig mange borgere forhåbentligt svarer på det spørgeskema om sundhed og trivsel, der bliver sendt ud den 4. februar.
Spørgeskemaet er en del af et nationalt spørgeskema om livsstil, fysisk og mental sundhed. Svarene bruges til at vurdere danskernes generelle trivsel og sundhed samt at målrette relevante indsatser.
"Det her er en vigtig undersøgelse. Den betyder, at vi i Nordjylland får et rigtig godt indblik i, hvordan borgerne har det. Både de, der har det godt, og de, der har det svært", siger regionsrådsformand Mads Duedahl.
"Når vi så i by- og regionsrådene skal prioritere penge til sundheds- og velfærdsindsatser, har vi noget at pejle efter. Det betyder, at der er større chance for at vores indsatser lykkes og kommer til at gøre en forskel for borgerne. Og det er jo det, vi allerhelst vil", siger Mads Duedahl.
Data danner baggrund for konkrete indsatser
"Når vi arbejder med sundhedsindsatser og mål for de kommende år, så er input fra sundhedsprofilen et af vores vigtigste værktøjer. Profilen giver data ned på kommuneniveau, så vi ved, at det er vores egne borgere, der er udfordret på et bestemt område", siger formand for KKR Nordjylland (KommuneKontaktRådet), borgmester Lasse Frimand Jensen, Aalborg Kommune.
"Resultaterne af 2021-undersøgelsen gav indblik i nordjydernes stressniveau og særligt de unges mentale trivsel, som der arbejdes meget med i alle kommuner. Det er spændende at se, om tendenserne omkring mindre rygning og lavere alkoholforbrug også gør sig gældende i 2025 – og hvordan det er gået med forbruget af nikotinposer og andre røgfri niktotinprodukter", siger Lasse Frimand Jensen.
Hvem kan svare?
Den 4. februar modtager godt 34.000 tilfældigt udvalgte nordjyder over 16 år spørgeskemaet i digital post eller i papirpost, hvis man er fritaget for digital post.
Afsenderen af spørgeskemaet er enten Region Nordjylland eller Statens Institut for Folkesundhed. Kun de borgere, der modtager spørgeskemaet, kan svare. Det er desværre ikke muligt at tilføje flere borgere.
For at få så mange besvarelser som muligt, deltager man i en lodtrækning om forskellige gavekort, når man har besvaret skemaet. Man skal have besvaret senest den 18. maj. Det er frivilligt at deltage.
Yderligere informationer
Undersøgelsen er national og gennemføres i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. På landsplan modtager 300.000 danskere spørgeskemaet. Undersøgelsen har været gennemført fem gange siden 2010.
Se mere om den nordjyske undersøgelse på https://rn.dk/sundhedsprofil. Du kan læse om den nationale undersøgelse på www.danskernessundhed.dk.