Der er allerede mange der har taget springet og er flyttet til Læsø uden i forvejen at kende nogen, ligeledes er der andre der vendt tilbage til øen. Her vil i kunne se nogle forskellige eksempler på folk der har valgt at flytte sin adresse til Læsø.
Udvandrerne, der drog til Læsø
Af Tom Andersson
Svenske Emma Trollpil og Jens Josefsson har forladt Sverige og taget deres to italienske mynder Ragazza og Asti, deres succesvirksomhed Webmind og deres behov for at være tæt på naturen med til Læsø, og det hele er installeret i Vesterø med udsigt til strand og solnedgang.
Før det kom så vidt, var det nu lidt af et tilfælde, at det blev Læsø. Både parret og virksomheden har adresser stort set præcist midt i Göteborg, og ferier var ofte noget, som blev holdt i storbyer som Berlin eller til nød Frederikshavn. Emma havde som betingelse, at man skulle kunne komme dertil uden bil, og så ligger Frederikshavn jo lige til for en færgetur fra Göteborg. På Stena Line så Emma og Jens så for 5 år siden en brochure fra Læsø og lagde vejen forbi en uges tid. Året efter blev det til 3 uger og de kommende år mere og mere på alle årstider, og nu er målet at være læsøboer.
”Der er så smukt og fint og rent på alle tider af året, og vi elsker kontrasten mellem sommer og vinter på Læsø”, lyder det fra Emma og Jens. Parret har begge en fortid i servicebranchen - Emma inden for hotel og restaurantverdenen og med en del udlandsophold, og Jens som uddannet kok og skibskok. Men i 2004 etablerede Jens internetvirksomheden Webmind, som arbejder med hjemmesider og e-handelsløsninger baseret på to danske systemer, cms-løsningen Umbraco og e-handelssystemet Ucommerce. Virksomheden er en succes med 10 ansatte, to filialer i Sverige, og nu én på Læsø med dansk cvr-nummer. Vi noterer os med fornøjelse, at både Emma, Jens og den danske filial betaler skat på Læsø.
I første omgang bor Emma og Jens til leje med udsigt og nærhed til stranden, og på stranden tilbringer de også mange timer i selskab med parrets elskede italienske mynder Ragazza på 15 år og Asti på godt 1 år. Faktisk er der endnu en af racen på vej, fortæller Emma med et stort smil.
Når parret ikke går ture og nyder naturen, så arbejdes der. I stueetagen står et stort arbejdsbord med to enorme computerskærme, og her arbejder de ofte 10 timer om dagen. ”Men vi er gode til pauserne”, smiler Jens, ”vi arbejder målrettet fra 8 til 12, og så er der frokost, og så igen nogle timer om eftermiddagen, og så er det hundetid”.
Strategien med at rykke til Læsø er både personlig og professionel. Virksomheden Webmind, som ejes i fællesskab, er funderet på to danske produkter, så parret har planer om at ekspandere yderligere på det danske marked og har ydermere planer om at hive de danske samarbejdspartnere og leverandører til Læsø, fortæller Jens med et smil: ”Læsø er jo perfekt til møder. En unik oplevelse for alle. Og generelt kan vi godt lide danskerne. De er afslappede, åbne og venlige, og forstår at hygge, og da vi begge elsker god mad og drikke, passer det jo perfekt.”
En musisk mekaniker
Af Tom Andersson
Ole Mortensen er en aktiv herre, som både kan skrive værkstedsejer, selskabsmusiker, biografdirektør og teaterforeningsmand på visitkortet.
”Jeg flytter aldrig”, lyder det stålsat og med et lunt glimt i øjet fra Ole, da snakken falder på Læsøs stærke sider.
”Vi har en nærhed, hvor alle er tæt på hinanden, vi har kort vej til beslutningstagerne og så har vi en ø, hvor tingene fungerer. Mange ser det, som om vores beliggenhed betyder færre muligheder, men i virkeligheden gør logistikken, at det bliver til en oplevelse; vi skal planlægge, med færgen, skaffe overnatning, til fx koncert, og så retur igen. Det bliver en mere koncentreret oplevelse, synes jeg”, lyder det fra den Læsøfødte multimand.
Bangsbo hedder fødestedet på Læsø. Året var 1967, og bortset fra nogle år efter folkeskoletiden har der stået 9940 på postnummeret hele Oles liv. Uddannelsesvejen gik via Frederikshavn, EFG og endte med en læreplads som mekaniker hos Mazda. I 1990’erne var der krise, mange blev fyret, og Ole satte kursen hjemover som mekaniker, fik job og endte med at overtaget Byrum Auto i 2004. Det er nu en stabil arbejdsplads med 4 medarbejdere, som jo så yder 4 tiltrængte skatteindtægter til Læsø Kommune.
Biografdirektør står der også på CV’et. Titlen kom i 2015, hvor den daværende leder Finn Krogh, som var alvorligt syg, smed nøglerne på Oles bord og sagde ”Nu er det dig, der har den..!”
Ole arbejder stadig videre med Finns visioner: ”Vi vil gerne udvide og ende med et kulturhus.” Læsø Bio nyder godt af kommunens velvillighed som ejer af bygningen – huslejen og forbrugsafregningen er meget lempelig, vurderer Ole.
Smagen for kultur er heller ikke fremmed for Ole, som både er aktiv som musiker og i teaterforeningen. Ole fik et el-orgel i gave som dreng, og det første betalte job kom som 13-årig. Siden blev det til mange jobs (”mere end 100 bryllupper, tror jeg”) både solo og ikke mindst med det legendariske Ole Bole Band.
Ole er absolut ikke bange for at optræde. Men gør det elegant. Mestrer som få evnen til at træde i baggrunden og alligevel gå forrest. Faktisk blev karrieren indledt som stand-up’er, længe før den slags blev opfundet: ”Vi var to gutter, som jo var vant til at underholde fra musikken. Og så fik vi et par stikord om festens midtpunkt, og så lavede vi gevaldig fis med dem. Men det er jo klart, at på så lille en ø er der grænser for, hvor mange gange, man kan genbruge vitserne, så det sluttede af sig selv.” Men derefter gik det slag i slag med teaterkarrieren; egnsspil, revy, dilettant og alt det løse.
Og stort set det hele foregår på Læsø, for her er Ole gladest for at være: ”Hver gang jeg holder i kø i Aalborg eller hører om kriminalitet i København, tænker jeg, at det er godt, jeg bor på Læsø”, slutter Ole Mortensen.
Familieflytning med 4 børn
Af Tom Andersson
Stine Ravnskjær har siden 2019 været Læsøs jordemoder og er rykket til Læsø med hele sin familie; ægtefællen Joakim og børnene Lærke på 16, Thorbjørn på 14, Sille på 12 og Sofie på 10.
Det var en måske ikke helt utilsigtet, men dog henkastet bemærkning fra en af Stines ledere på sygehuset i Hjørring, hvor hun arbejdede som jordemoder, som fik hende til at vende blikket mod Læsø, hvor stillingen som jordemoder og sundhedskoordinator var blevet ledig. Så i nytårsdagene, hvor 2018 blev til 2019 fik Stine nøglerne til sin arbejdsplads, 7. januar kom børnene, og i april da Joakim fik fast arbejde på øen, var familien atter samlet.
Kultur med hjemmefødslerStine dobbeltjobber som så mange andre på Læsø. Jordemoder er den halve stilling, og sundhedskoordinator ved Læsø Kommune er den anden. Men der er stor forståelse for, at når en jordemoder skal, så skal hun. Så indimellem må hun rende midt i en opgave som sundhedskoordinator, men det er naturligvis fuldt accepteret på en ø som Læsø. Her er der stor tradition for hjemmefødsler, hvilket også var afgørende for, at Stine gerne ville være jordemoder på Læsø. ”Der er en helt egen kultur omkring det med hjemmefødsler her, og det var da også en del af jobbeskrivelsen, at sådan er det. Det har jeg det godt med, jeg er meget tæt på mine gravide, og så har vi jo et fantastisk beredskab, hvor vi bare skal trykke på knappen, og så er vi afsted med helikopter. Det giver ro på! Jeg tror faktisk, at systemet her er landets bedste”, lyder det med et smil fra Stine.
Aktivitet er vejen til integration
Et job som jordemoder er ikke 8-16; det stiller krav til baglandet, og heldigvis er hele familien faldet godt til på Læsø. Det er nu lykkedes at finde et velegnet hus, som familien kan leje ubegrænset, og den tidligere bolig på fastlandet er lejet ud.
Vejen til den gode integration i lokalsamfundet er bl.a. gået gennem et aktivt fritidsliv med børnene. Det har nemlig givet venskaber både til børnene og til de voksne. Lærke på 16 er nu – helt i tråd med Læsøtraditionen – rykket på efterskole ved Gudenåen, men har spillet masser af fodbold på Læsø. Thorbjørn på 14 spiller også fodbold, mens Sille på 12 spiller el-bas i kommunens musikskole. Sofie på 10 spiller sandelig også fodbold og er begyndt til ridning.
Nærvær og tryghed
Stine Ravnskjær medgiver, at det første år har været turbulent, men ser nu frem til at få en fast base med det nye hus. Fordelene tæller stærkt i det samlede regnskab: ”De korte afstande til hverdagens gøremål giver tid til nærvær med familien, og øboerne har en nysgerrighed og interesse, som fordrer nye venskaber”.
Nioghalvfemsfyrre som hjem
- alt hvad hjertet begærer
Af Stina Andersen, tilflytningskonsulent
Tilflytningskonsulent på Læsø! Drømmen om at kunne give mine børn den samme trygge opvækst, som jeg selv har følt, var lige inden for rækkevidde. Jamen, det var jo lige den stilling, jeg havde ventet på, og min billet til endelig at komme HJEM til Læsø. Jeg søgte og fik den, og efter ca. 35 år kunne jeg nu vende hjem til min fødeø med mine to børn Jonas på 4 år og Laura på 2 år.
Jobbet er det bedste, der kunne ske for mig; Læsø har jo altid haft en fast plads i mit hjerte, og det er faldet mig naturligt at agere som ambassadør for øen, uanset hvor jeg har været. Nu er jeg simpelthen ansat til at gøre noget for Læsø og det er da skønt…
Danzigmand i varme dyner
En af de mange dejlige oplevelser, jeg tænker tilbage på, er fx de sommermorgener, hvor min far tog min lillebror og mig, stadig svøbt i vores varme dyner, ind i bilen og kørte ud til Danzigmand. Det var fantastisk at se, hvordan mørket forsvandt ud over havet, høre fuglene synge, havet bruse og duften af lyng og strand, alt imens min far dækkede op med smurte boller. Danzigmand vil altid fylde mit hjerte med en helt speciel glæde.
Familietur til Nordre Rønner
I starten af sidste års sommer var det så min tur til at give mine børn en af de fantastiske oplevelser, man kan have på Læsø. Sammen med familien gik den årlige Kristi Himmelfartstur nu til Nordre Rønner.
Der blev fanget fisk og børnene var med i hele processen til de landede i maven... dejligt. Der blev leget med lygter og lys, og det våde tøj blev hængt til tørre for igen at blive vådt. Der er jo intet som at lege ved strandkanten og samle på sten, muslinger, sandorme, tanglopper og andet godt.
Stolt af at være en del af øens liv
Jeg er nu ansat ved Læsø Turist- og Erhvervsforening og stolt af at være med til at skabe mere vækst på Læsø. Jeg står i front for bosætningsindsatsen og gør det med både passion og erfaring og et ønske om at få kontakt med kommende Læsøboere; Så drømmer du om et liv med en tryg hverdag for både børn og voksne, masser af ro og plads i en unik natur og mulighederne for et spændende arbejde? Så er Læsø en oplagt mulighed.
Faktakasse:
Ring til Stina Andersen og hør mere om mulighederne på Læsø – Stina er dit bindeled til alt fra kommune over institutioner til virksomheder, foreningsliv og både formelle og uformelle netværk. Der er hjælp til både at finde bolig, arbejde, aktiviteter og plads i institutionerne. Stina hjælper også gerne med at finde job til medflyttende partnere.
Læsø er et velfungerende helårssamfund med enestående natur, et rigt kulturliv, fibernet overalt og plads til alle, uanset om man vil være en aktiv del af lokalsamfundet eller hellere være i fred…
Mere info:
Brochuren: Bo og leve hele året – hele livet… Om hvad Læsø Kommune har at tilbyde.
Stina Andersen, mobilnummer +45 2712 9403.
Det blev Læsø
Af Pernille og Jakob Altenborg, tilflyttere
Vi havde i flere år drømt om at prøve noget nyt. Og efter en ferie på Læsø i 2015 besluttede vi, at her kunne vi få opfyldt den drøm. Efter 10 år med opdræt af galopheste var tiden inde til at skifte spor og udleve drømmen om at etablere en økologisk gårdbutik. Drømmen om at skabe en anden form for hverdag og tilværelse blev til virkelighed, da vi købte et økologisk landbrug på Læsø og flyttede hertil i februar 2017.
Vi blev så forelskede i øen, der med sin enestående natur byder på masser af luft og plads til at udfolde de aktiviteter, som vi værdsætter i familiens hverdag – ridning, jagt, fiskeri og samvær i naturen. Her er ro og fred, stilheden er fantastisk og udfoldelsesmulighederne store.
En af omkostningerne ved at flytte til et nyt sted i landet er, at familie og venner kommer længere væk. Det var naturligvis en væsentlig del af overvejelserne, men Læsø er jo ikke langt væk. Vi har oplevet, at mange har besøgt os det første år. Og vi oplever ikke, at det er svært at bevare kontakterne, hverken for børn eller voksne.
For børnene, Elias 12 år og Johanne 17 år, er der rige muligheder for at færdes frit og trygt overalt på øen. Det giver en større frihed i børnenes liv, og vi er aldrig bekymrede, når de færdes på egen hånd. Det er med til at give tryghed i hverdagen for hele familien. Vi havde selvfølgelig gjort os mange overvejelser omkring det faktum, at børnene flytter lidt tidligere hjemmefra, når man bor på Læsø; først efterskole og derefter videreuddannelse på gymnasium eller andet. Vi har dog oplevet, at begge dele giver en rigtig god ballast.
Vi har nu været øboer i et år, og vi føler, vi er faldet godt til på øen. Hjælpsomheden er stor og udpræget, men der er naturligvis også ting, vi lige skulle vænne os til. Noget så simpelt som lukketiderne i dagligvarebutikkerne gjorde, at vi den første tid ofte mødte en lukket dør. Hurtigt blev øens dejlige, rolige tempo dog også en del af vores hverdag, og det er noget, vi sætter stor pris på.
Vi nyder de muligheder, som naturen giver på Læsø. Vi synes, det er ideelle omgivelser for familier, der ønsker at skabe sig en tilværelse med både plads og tryghed. Her er altid højt til himlen, om man går på stranden ved Storedal, rider i plantagen, tager en tur på Rønnerne eller nyder udsigten fra klitterne ved Danzigmand – alle disse muligheder skaber gode rammer for det familieliv, vi værdsætter.
Så her, et år efter, er vi glade for vores nye liv på Læsø. Det har til fulde levet op til forventningerne, og vi glæder os til at komme videre med at udleve vores drøm om at etablere en økologisk gårdbutik.