Hyggekrogen
Støttecentret "Hyggekrogen"
Den Gamle Præstegaard
Doktorvejen 1, Byrum
Telefon: 9849 8788
Hyggekrogen er et samværs- og aktiveringstilbud for alle over 18 år. Her kan man kigge forbi og mødes med mange forskellige mennesker.
”Alle mennesker er noget værd, og vi har plads til alle”. Vi har hyggestue, fjernsynsstue, kreativt rum og træværksted – og øens dejligste have, synes vi selv. Vi har fællesspisning hver fredag.
”Hyggekrogen har plads til alle, der kan give plads til andre”. Og vi giver mulighed for socialt samvær i en rummelig atmosfære.
Åbningstider | Tid |
---|---|
Tirsdage | 13.00-17.00 |
Torsdage | 13.00-16.00 |
Fredage | 16.30-22.00 |
Lørdage | 13.00-16.00 |
Søn- og helligdage | 13.00-16.00 |
Det foregår alt sammen hos os på Læsø
Man skal ikke være visiteret for at komme på aktivitets- og samværstilbuddet så kom ind forbi og få en uforpligtende snak med os.
Udover aktivitets- og samværstilbuddet har vi et støtteteam, der tilbyder socialpædagogisk/psykiatrisk støtte og vejledning i eget hjem (se os nederst på siden). Støtteteamet arbejder sammen med borgeren om at øge mestring i eget liv. Det kan være:
- Jeg-støttende samtaler
- Hjælp og støtte i forhold til breve fra det offentlige
- Få struktur på hverdagen
- Lære at lægge et budget
Det er altid et samarbejde ud fra tanken om, at borgeren er ekspert i eget liv. Det, vi fagfolk kalder for en ’recovery-orienterende tankegang’.
Naturen som medicin
Den første tirsdag i hver måned tager vi på tur ud i naturen. Vi har været med i projektet "Frisk i naturen" siden 2019. Og vi fortsætter - sammen med socialpsykiatrien i hele Danmark - ind i det nye projekt ”Sol og vind er godt for krop og sind”. Turene bliver slået op på vores Facebook-side Frisk i naturen Læsø. Du er velkommen til at deltage, og vi modtager gerne idéer til ture.
Vores personale er altid parate til en snak, både af den alvorlige og den mindre alvorlige slags. Og vi har alle sammen tavshedspligt.
Bekymringer for sig selv eller andre
Hvis du går med en bekymring, enten for dig selv eller andre, kan du kontakte os. Vi har et opsøgende team, der tager ud og snakker anonymt med borgere, der kan have behov for det. Sammen finder vi ud af, om de kan have brug for vores hjælp.
Hyggekrogen er også på Facebook. Klik her.
Hyggekrogen
De fem paragrafer i Serviceloven, Hyggekrogen og støtteteamet arbejdet under:
§ 82. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp efter denne lov i overensstemmelse med formålet, jf. § 81, til personer med betydelig nedsat psykisk funktionsevne, der ikke kan tage vare på deres egne interesser, uanset om der foreligger samtykke fra den enkelte. Hjælpen kan dog ikke ydes ved brug af fysisk tvang.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal påse, om der er pårørende eller andre, der kan inddrages i varetagelsen af interesserne for en person med betydelig nedsat psykisk funktionsevne. Kommunalbestyrelsen skal være opmærksom på, om der er behov for at bede Statsforvaltningen om at beskikke en værge efter Værgemålsloven.
§ 82 b. Til personer, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer, og personer, der er i risiko for at udvikle funktionsnedsættelse eller sociale problemer, kan kommunalbestyrelsen iværksætte eller give tilskud til tilbud om tidsbegrænset individuel hjælp, omsorg eller støtte samt tidsbegrænset individuel optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. Tilbuddet kan gives i op til 6 måneder. Det er en forudsætning, at kommunalbestyrelsen vurderer, at tilbuddet vil kunne forbedre modtagerens aktuelle funktionsniveau eller forebygge, at funktionsnedsættelsen eller de sociale problemer forværres.
§ 85. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.
§ 97. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 15 timers ledsagelse om måneden til personer under folkepensionsalderen, jf. § 1 a i lov om social pension, dog således at aldersgrænsen ikke kan blive mindre end 67 år. Ledsagelsen tilbydes til personer, der ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
§ 99. Kommunen sørger for tilbud om en støtte- og kontaktperson til personer med sindslidelser, til personer med et stof- eller alkoholmisbrug og til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig.
§ 104. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.
Værestedet Hyggekrogen på Læsø kåres som Danmarks bedste værested
Den 3. maj fejrer væresteder i hele landet Den Nationale Værestedsdag. Dagen markeres for andet år i streg og sætter fokus på værestedernes betydning for socialt udsatte mennesker. I den forbindelse bliver der et særligt værested også hyldet, som ligger på Læsø.
Det er på initiativ af Landsforeningen af Væresteders Brugerråd, at der igen afholdes en dag tilegnet landets væresteder. I Brugerrådet sidder værestedsbrugere fra hele landet. De forstod ikke, hvorfor værestederne ikke havde en årlig dag, hvor man sætter fokus på værestedernes indsats og deres værdi for værestedsbrugerne. Derfor lavede de dagen selv.
”Vi synes, det er vigtigt, at der er fokus på værestederne rundt i landet og deres arbejde. Den Nationale Værestedsdag er en god måde at invitere befolkningen og politikere ud at se et værested. En måde at vise resten af Danmark, at vi er der. Og så er det jo os en festdag, hvor vi kan fejre os selv,” siger Annemarie Andreasen medlem af Brugerrådet og bruger af Det Digitale Værested.
Årets Værested
Brugerrådet hos Landsforeningen af Væresteder har i år besluttet, at der hvert år skal være et værested, der kåres som ”Årets Værested.” Værestedsbrugere i hele Danmark har haft muligheden for at nominere netop deres værested. Det har værestedsbrugerne gjort på værestedet Hyggekrogen på Læsø, som i år løber med den flotte anerkendelse og titlen ”Årets Værested.”
Værestedet Hyggekrogen får titlen ”Årets Værested,” fordi personale og brugere i fællesskab har skabt et værested, hvor brugerne kan få indflydelse på hverdagen og aktiviteterne i værestedet. Værestedsbrugerne skriver i deres indstilling:
”Der er altid en god stemning, og der tages hensyn, så alle kan deltage og være med i de mange forskellige aktiviteter, hvor der er noget for enhver smag, uanset om man holder af ture i naturen eller det kreative. Vi har desuden indflydelse, og personalet sikrer, at alle har en stemme og bliver hørt, både til det månedlige hus møde, men også i hverdagen.”
Fra Brugerrådets side var man i vurderingen optaget af, at Årets Værested skal udmærke sig ved at tilbyde aktiviteter og fællesskaber, som kan fremme den enkelte brugers muligheder i livet. Det har Hyggekrogen på Læsø været bedst til, derfor får de titlen som Årets Værested.
Fejring med morgenfruer
Overalt i landet vil værestederne fejre Den Nationale Værestedsdag ved at så morgenfruefrø i bybilledet. Borgere og politikere er blevet opfordret til at komme ud på det nærmeste værested d.3. maj og hjælpe til med at så morgenfruefrø.
På Værestedet Hyggekrogen på Læsø vil der uden tvivl være lidt højere humør end mange andre væresteder, når de som Årets Værested fejrer Den Nationale Værestedsdag med Læsø-borgerne. Værestedet har desuden valgt, at de ikke bare slår dørene op for gæster kl.12.30. og sår morgenfruefrø. De har også arrangeret musik og kaffe og lækkerier til gæsterne.
Tillykke til værestedet Hyggekrogen for titlen som Årets Værested.
Fakta
Landsforeningen af Væresteder startede som en forening i 1998 og har som formål at skabe konstruktive fællesskaber blandt socialt udsatte med aktiviteter, som tager udgangspunkt i sport, naturen, håndarbejde og kunst. Landsforeningen af Væresteder er også optaget af empowerment og tilbyder derfor også værestedsbrugere kurser, så de kan få nye roller på værestedet.
Landsforeningen af Væresteder afholder 60 årlige sportsstævner og har i samarbejde med Trapholt udstillet kunstværket ”Dataspejlet”, hvor 141 værestedsbrugere har broderet deres egne data fra enten Facebook eller Google. Landsforeningen er en NGO støttet af statslige bevillinger og private fondsmidler.
Den Nationale Værestedsdag afholdes for andet år i streg overalt i landet: Sjælland, København, Bornholm, Lolland/Falster, Fyn, Nord-, Syd-, Midt-, Vest- og Østjylland.
Yderligere information om dagen:
Projektleder i Landsforeningen af Væresteder Marika Sabroe, telefon 2960 4946 og mail marika@lavs.dk
Leder af værestedet Hyggekrogen, Else H. Andersen telefon 2041 2731 og mail ehan@laesoe.dk
For mere information om Landsforeningen af Væresteder:
Landsforeningen af Væresteder, Karetmagervej 11, 1., 7000 Fredericia
Tlf. 7592 4000 eller mail lvsinfo@lavs.dk
Hjemmeside: www.vaeresteder.dk
Sociale medier:
Facebook: www.facebook.com/LandsforeningenAfVaeresteder
Twitter: @vaeresteder
Instagram: @vaeresteder
LinkedIn: www.linkedin.com/company/landsforeningen-af-væresteder
Hyggekrogens personale er:
Kontakt
Støttecentret "Hyggekrogen"
Den Gamle Præstegaard
Doktorvejen 1, Byrum
Telefon: 9849 8788