Skip til hoved indholdet

Bolig og byggeri

Byggeansøgninger skal fremadrettet søges digitalt i Læsø Kommune

Læsø Kommune vil for at sikre en bedre og mere ensartet behandling af alle borgerne i kommunen nu lade alle byggeansøgninger gå igennem den digitale Miljøportal ’Byg og Miljø’. Dette gøres i henhold til digitaliseringskrav og gældende lovgivning, Bygningsreglement BR18 § 9.

Følgende byggeri kan udføres uden tilladelse, hvis kravene er opfyldt:

  • Opførelse, ombygning og ændringer af garage, carporte, udhuse, drivhuse, overdækninger og lignende bygninger, når bygningernes samlede areal er højst 50 m².
  • Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring.
  • Samlet areal af garage, carporte, udhuse, drivhuse, overdækninger og lignende inkl. eksisterende bygninger ikke overstiger 50 m² på grunden.
  • Byggearbejder, som kan opføres uden tilladelse, skal overholde byggeretten beskrevet i https://www.bygningsreglementet.dk/. Hvis dette ikke kan overholdes, skal du søge om byggetilladelse.
  • Alle bygningsændringer, som eksempelvis flytning af vægge, ændringer af køkken og bad, kan udføres i enfamilieshuse, rækkehuse eller dobbelthuse uden tilladelse, hvis der ikke sker udvidelse af etagearealet eller væsentlig anvendelsesændring.

Du skal ikke have tilladelse til nedrivning af:

  • Garage
  • Carporte
  • Udhuse
  • Overdækninger og øvrige småbygninger med et samlet areal under 50 m².

Gælder ikke for integrerede garager, carporte og udhuse.

Oplysninger til BBR:
Husk, at du ved nedrivninger eller opførelser af bygninger, der ikke kræver tilladelse, skal meddele det til Ejendomsdata. Det er dit ansvar, at oplysningerne på din ejendom er registreret korrekt i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).
Link til indrapportering af BBR-rettelser kan ske via følgende link: https://bbr.dk/ret

Områder, hvor der skal søges digitalt, er:

  • Byggeri
  • Nedrivninger
  • Lovliggørelser
  • Arrangementer
  • Jordflytninger
  • Nedsivningsanlæg
  • Jordvarmeanlæg
  • Solcelleanlæg
  • Søer
  • Miljøsager
  • Plansager

Læsø Kommune opfordrer til at benytte den nye version af Byg og Miljø

Ansøg om byggetilladelse - Byg og Miljø

Video: Fagekspert Tine Nielsen forklarer byggetilladelse:

https://youtu.be/n4o0QiOJ4gw

Byggesagsgebyr Læsø Kommune:

Takst i 2025: 700 kr. pr. time

Vi kan desværre ikke oplyse en forventet sagsbehandlingstid.

Gå til borger.dk
Hvis du vil opføre et nyt byggeri, skal du søge byggetilladelse digitalt

Læs mere om selvbetjeningsmulighederne

Byggeloven gælder for opførelse, ombygning og nedrivning af bebyggelsen og har til formål, blandt andet, at sikre sikkerhed og sundhed i byggeriet samt fremme tilgængelighed og klimavenligt byggeri.

Bygningsreglementet er en bekendtgørelse under byggeloven og opstiller konkrete krav til byggeri, som sikrer, at byggelovens formål imødekommes. Bygningsreglementet gælder for de fleste former for bygninger og konstruktioner. Bygningsreglementet angiver ikke hvordan man bygger, men angiver et minimumsniveau for byggeriets egenskaber. 

Ud over byggeloven og bygningsreglementet kan der være anden lovgivning, som er relevant i forbindelse med byggearbejde.

Det kan være planloven, som blandt andet regulerer byggeri i landzone og i lokalplanlagte området, eller miljøbeskyttelsesloven som blandt andet varetager naturområder, håndtering af regn- og spildevand.

Det er bygningsejer, der har ansvar for at overholde alle relevante love, men du kan få vejledning hos din kommune om hvilke lovgivning, der er relevant i forbindelse med dit byggeprojekt.

I praksis er det den enkelte kommune, der behandler byggesager i kommunen og udsteder byggetilladelse og eventuel dispensation.

Kommunen behandler byggesager i henhold til bygningsreglementet, men på visse områder kan kommunen fastsætte strammere eller anderledes regler end bygningsreglementet foreskriver, og det sker ved, at kommunen vedtager en lokalplan.

Der kan også være begrænsninger for, hvad du må gøre ved dit hus eller grund. Den slags begrænsninger fremgår af tinglyste servitutter, også kaldet deklarationer, som fremgår af en udskrift fra tingbogen.

Ansøgning om byggetilladelse skal indsendes digitalt til din kommune via ansøgningsportalen Byg og Miljø. Hvis du på grund af særlige forhold ikke kan anvende det digitale ansøgningssystem, kan du få hjælp hos din kommune. Har du spørgsmål til din byggesag, skal du henvende dig til din kommune.

I forbindelse med ansøgning om byggetilladelse til opførelse af en bolig, skal der foreligge et tilbud på en byggeskadeforsikring. En byggeskadeforsikring løber i 10 år, og er uopsigelig i denne periode. Forsikringen træder i kraft, når byggeriet afleveres til dig som forbruger.

Byggeskadeforsikringen gælder for byggeri, der hovedsageligt skal anvendes til helårsbeboelse.Forsikringen skal tegnes af den professionelle bygherre, når der opføres ny helårsbeboelse eller ombygges eksisterende bebyggelse til ny helårsbeboelse, og hvor ombygningen er væsentlig .

Der er forsikringspligt i de tilfælde, hvor den professionelle bygherre står for hele byggeprocessen og dermed indgår aftalerne med de entreprenører, der skal opføre din bolig. Der vil således være forsikringspligt i de tilfælde, hvor du som forbruger køber både projekt og grund samtidig og i de tilfælde, hvor du som forbruger ejer grunden i forvejen.

Det er den professionelle bygherre, som du har indgået aftale med, der skal tegne en byggeskadeforsikring, også selvom bygherre betinger sig, at du selv skal indgå aftaler med en eller flere nærmere angivne entreprenører om opførelsen af en del af din bolig.

Hvis du gerne vil hjælpe en anden med at ansøge om bygge- og miljøtilladelser, kan du anmode om Digital Fuldmagt.

Skrevet af Social- og Boligstyrelsen

Lovgivning

Læs også

På borger.dk

Andre sider

Selvbetjening

På Læsø Kommunes Web-GIS findes et omfattende kortmateriale over Læsø.

Her kan du søge på din adresse og se mange relevante oplysninger om ejendommen og landskabet omkring den.

Kort - webGIS

Kræver det byggetilladelse eller anmeldelse?

Vær opmærksom på, at selvom nogle aktiviteter ikke kræver byggetilladelse, kan de stadig være underlagt anden lovgivning. Uanset om byggetilladelse er nødvendig, skal arbejdet udføres i henhold til BR15.

Oversigt over byggetilladelser
Emne Kræver byggetilladelse Kræver ikke byggetilladelse
Genopføre på gammel sokkel.
Hvis et byggeri er fjernet helt ned til soklen, betragtes det som nedrevet, og der skal søges om byggetilladelse for opførsel af nyt byggeri.
x
Multibaner x
Legepladser (kap. 4.4 stk. 1 vejl.)
x (1.3.3)
Skaterbaner (kap. 4.4 stk. 1 vejl.)
x (1.3.3)
Ridebaner med dræning og terrænændringer x
Lysmaster
x (1.3.3)
Vaskepladser (ved industri)
x
Vaskepladser (ved landbrug) kap. 1.5 x
Hegnsmure > 1,80 ved skel (tæt konstruktion)
x
Stakit/plankeværk i skel indtil 2,0 meter (er dog omfattet af hegnsloven) x
Trådhegn x
Parkeringspladser (dog tilslutningstilladelse for regnvand) x
Facadeskilte, udhængsskilte, skiltepyloner og markiser
x
Enkeltstående flagstang
(Højde > 12 m og tættere på skel end 2,5 m kan kræve helhedsvurdering iht. BR 10 kap. 2.1)
x
Flagborge (jf. UFR-2008-30V)
x
Skorsten ved enfamiliehuse x
Skorsten øvrige
x
Skulpturer (omfang som skiltepylon)
x
Afløbsinstallationer (renovering og vedligehold af eksisterende). x

Læs også

Bygningsreglementet

Kontakt

Mette Nørgaard Levorsen

Byggesagsbehandler, Teknisk Forvaltning

9621 3070

mle@laesoe.dk

Læsø Kommune

Doktorvejen 2

DK-9940 Læsø

CVR: 45 97 33 28

Telefon: 9621 3000
kommunen@laesoe.dk

Nyttige links