Skip til hoved indholdet

Underretningspligt - børn og unge

Underretningspligten er en personlig pligt, der gælder både for fagpersoner og den almindelige borger, når man får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung har brug for særlig støtte.

Hvis man er bekymret for et barns eller et ungt menneskes trivsel og udvikling, skal man som udgangspunkt underrette barnets eller den unges kommune om sin bekymring.

Hvis der er et akut behov for at hjælpe et eller flere børn, skal du kontakte Center for Familie i kommunens åbningstid:

Åbningstider og kontaktoplysninger for Center for Familie
Dag Åbningstider
Telefon: 9845 9260
Mandag og tirsdag kl. 08.00 til 15.00
Onsdag LUKKET
Torsdag kl. 08.00 til 17.00
Fredag kl. 08.00 til 14.00

Familierådgivningen varetages af Frederikshavn Kommune.

Ved akut behov for hjælp til et barn udenfor åbningstiden kontaktes Politiet på tlf. 114. Bed om den sociale vagt. Politiet kontakter herefter den sociale vagt i Center for Familie. Er der tale om et voldeligt overgreb, skal du altid kontakte Politiet.

Underretninger til specialteam: 2487 5591

Hvis du er bekymret for et barn, skal du underrette kommunen

Læs mere om selvbetjeningsmulighederne

Alle, der får kendskab til, at et barn udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling, har ifølge loven pligt til at underrette kommunen. Det samme gælder hvis barnet lever under forhold, der kan bringe dets sundhed eller udvikling i fare.

Når du underretter kommunen om et konkret barn eller en ung, skal kommunen inden for 6 hverdage sende en kvittering på underretningen.

Som underretter bliver du ikke part i sagen. Du får derfor ikke efterfølgende oplysninger om, hvilken hjælp eller støtte, kommunen vælger at give barnet.

Offentligt ansatte og personer, der udøver offentligt hverv, har en skærpet pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis de får kendskab til bekymrende forhold. Fagpersonen får som udgangspunkt en orientering om, hvorvidt underretningen har ført til opfølgende undersøgelser eller foranstaltninger.

Du kan kontakte kommunen på den måde du vil.

Du kan:

  • gøre det digitalt
  • udfylde en blanket
  • skrive et brev eller en e-mail
  • ringe
  • møde frem osv.

Underretningen kan også ske anonymt, hvis du ønsker det.

Når kommunen modtager en underretning, har den pligt til at vurdere, om der er grundlag for at undersøge barnets forhold.

Inden for 24 timer skal kommunen vurdere, om der er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge.

I sager om overgreb mod børn og unge kan myndighederne udveksle oplysninger mellem kommune, politi og anklagemyndighed samt mellem de involverede myndigheder, hvor et børnehus benyttes.

Hvis du ikke oplever, at kommunen handler tilstrækkelig hurtigt og alvorligt på baggrund af din underretning, kan du underrette Ankestyrelsen om din bekymring. På Social- og Boligministeriets hjemmeside kan du læse mere om underretningspligten.

Er du i tvivl om et barns trivsel, kan du ringe og få rådgivning hos ForældreTelefonen hos Børns Vilkår. Den gratis rådgivning er en anonym service for forældre, bedsteforældre, venner, naboer og andre i barnets eller den unges netværk.

Skrevet af Social- og Boligministeriet

Lovgivning

Læs også

På borger.dk

Andre sider

Selvbetjening

Hvis du har mistanke om eller kendskab til, at et barn eller et ungt menneske mistrives, skal du underrette kommunen.

Hvad skal en underretning indeholde?

Uanset om underretningen sker mundtligt eller skriftligt, skal den indeholde så mange oplysninger som muligt, f.eks.:

  • Barnets eller forældrenes navn og adresse
  • Hvad bekymrer dig
  • Hvad har du set/hørt
  • Hvor længe har problemerne stået på

Du kan finde en blanket til en ikke-anonym indberetning i den røde boks nedenfor.

Anonyme underretninger

En underretning kan godt være anonym, men vi opfordrer til, at du ikke er anonym, da det kan vanskeliggøre det videre arbejde og dermed mulighederne for at hjælpe barnet.

Du kan finde en blanket om anonym indberetning i den røde boks nederst på siden.

Hvad sker der, når du underretter?

  • Vi vurderer straks, om der er behov for akut handling.
  • Familien, der underrettes om, kontaktes og orienteres om indholdet i underretningen.
  • Vi vurderer, om der evt. skal iværksættes en børnefaglig undersøgelse/støtte til barnet og familien.

Hvis det drejer sig om en akut situation udenfor åbningstiden, kan du kontakte Nordjyllands Politi på tlf. 114. De vil etablere kontakt til Den sociale døgnvagt.

Hvad kan du forvente at få at vide?

  • Du modtager inden 6 dage en skriftlig kvittering for, at vi har modtaget din underretning.
  • Hvis du som underretter ikke er part i sagen i juridisk forstand, kan du ikke forvente at få oplysninger om, hvad der sker fremadrettet.
  • Familierådgivningens Visitation kan kontakte dig igen for at få yderligere oplysninger, men i det videre forløb er det først og fremmest forældrene og barnet, der inddrages.

Hvis din oplevelse er, at der ikke sker tilstrækkeligt:

  • Du kan gentage din underretning til Center for Familie.
  • Du kan underrette Ankestyrelsen, enten via mail: ast@dk eller på tlf. 3341 1200. Se evt. yderligere information på Ankestyrelsens hjemmeside, www.ast.dk.

Servicelovens § 154, stk. 1:

Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen.

Underret om børn/unge - anonym

Kontakt

Louise Schouenborg Jæger
Social-, Børn- og Kulturchef
Telefon: 21479153
Email: lje@laesoe.dk

Læsø Kommune

Doktorvejen 2

DK-9940 Læsø

CVR: 45 97 33 28

Telefon: 9621 3000
kommunen@laesoe.dk

Nyttige links